Alles over het energielabel

De makelaars en medewerkers van Van 't Riet Makelaars staan voor je klaar

Energielabel

Als je een nieuwe woning wilt kopen (of huren) of je eigen woning gaat verkopen krijg je te maken met het energielabel. Dit energielabel vertelt je hoe zuinig een woning is en wat je kan doen om een woning nog energiezuiniger te maken. Omdat een koper recht heeft op een energielabel is een verkoper verplicht om een geldig en geregistreerd energielabel te hebben voor de woning. Als deze niet aanwezig is kan de verkoper hiervoor een boete krijgen.

Belang energielabel voor kopers

Het energielabel van een huis toont kopers en huurders in één oogopslag of een huis energiezuinig is of juist niet. Hierdoor kun je als koper een betere financiële afweging maken bij het kopen van je volgende woning.

Een energiezuinige woning met een gunstig energielabel zal doorgaans verkocht worden voor een hogere verkoopprijs. Daar staat tegenover dat je geen of weinig geld hoeft te investeren in verduurzaming en dat je energiekosten laag zijn. Een onzuinige woning met een laag energielabel kan bij het kopen goedkoper zijn, maar uiteindelijk duurder uitkomen door hogere energiekosten en investeringen die gemaakt moeten worden om te verduurzamen. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, als je het als koper maar weet.

Als je een leuke woning op het oog hebt met een laag energielabel, hou er dan rekening mee dat je naast de koopprijs ook nog wat geld zult moeten investeren om de woning energiezuinig te maken. Je kan mogelijk ook een deel van de investeringen voor verduurzamen meenemen in de financiering van je huis; vraag je hypotheekadviseur er gerust naar!

Duurzame woning met goede energielabelscore - vrouw houd huissleutel in een hand, een huisje op een groene heuvel in haar andere hand.
Het juiste energielabel voor je huis - illustratie romantisch vrijstaand huisje met kartonnen energielabel eraan

Belang energielabel voor verkopers

Als verkoper ben je verplicht om je woning te voorzien van een geldig, geregistreerd energielabel. Als deze niet aanwezig is bij de verkoop kun je zelfs een boete krijgen.

Afgezien daarvan is het ook in het belang van jezelf als verkoper om te zorgen voor een goed energielabel. Diverse onderzoeken hebben al uitgewezen dat woningen met een gunstig energielabel sneller worden verkocht en dat de gemiddelde verkoopprijs van deze woningen hoger ligt dan soortgelijke woningen met een lager energielabel.

Wanneer vraag je een energielabel aan?

Als je je huis wil verkopen heb je een geldig energielabel nodig. Het kan zijn dat jouw energielabel is verlopen; in dat geval moet je dus vóór de verkoop een nieuw label aanvragen. Het kan ook zijn dat jouw label nog wel geldig is, maar dat je inmiddels verbeteringen in je huis hebt doorgevoerd die ervoor kunnen zorgen dat je een beter label kan krijgen. In dat geval raden we je aan ook een nieuw energielabel aan te vragen. Twijfel je over hoe je dit moet aanpakken? Vraag het dan gerust aan onze makelaars!

Energielabel v.s. verbruik

Hoewel een energielabel laat zien wat er is gedaan om een woning energiezuinig te maken (of niet), is de energierekening ook afhankelijk van iets anders; het persoonlijke gedrag van de bewoners. Het kan dus zijn dat soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel in energieverbruik toch verschillen.

Energielabel checken of aanvragen

Weet je niet meer welk energielabel je huis heeft of wil je graag een nieuw energielabel aanvragen voor jouw woning? Gebruik dan dit handige tooltje van Geveke Energielabels.

Van ’t Riet De-Makelaar – Hoorn

Lepelaar 6

Van ’t Riet De-Makelaar – Heerhugowaard

Gildestraat 1