WOZ-waarde controleren

De makelaars en medewerkers van Van 't Riet Makelaars staan voor je klaar

WOZ-waarde

Als je eigenaar bent van je eigen woonhuis ontvang je elk jaar een WOZ-waarde. Deze WOZ-waarde wordt (onder andere) gebruikt om vast te stellen hoeveel onroerendezaakbelasting (OZB) je betaalt.

De gemeente stelt elk jaar opnieuw de WOZ-waarde van je huis vast aan het begin van het jaar. Dit doen ze met een waardepeildatum van het jaar ervoor en op basis van andere woningen, vergelijkbaar met die van jou, die rond die tijd verkocht zijn. Je krijgt dus in 2024 een WOZ-waarde thuisgestuurd die gebaseerd is op verkoopprijzen van 1 januari 2023.

Zelf je WOZ-waarde checken

Wanneer je zelf wil checken of de WOZ-waarde van je woning klopt zijn er een paar dingen die je zelf kan doen.

WOZ-waardeloket raadplegen

Je kan van alle woningen in Nederland de WOZ-waarde bekijken via het WOZ-waardeloket. Op deze manier kan je dus jouw WOZ-waarde vergelijken met woningen die vergelijkbaar zijn in oppervlakte, soort woning, bouwjaar, bijgebouwen enzovoort.

Zelf andere verkochte woningen in de buurt vergelijken

Als er vergelijkbare huizen bij jou in de buurt zijn verkocht kan je de vraagprijs of de verkoopprijs van die woningen vergelijken met de WOZ-waarde van jouw huis. Let wel goed op wanneer die andere woningen zijn verkocht. De verkoopprijs wordt mede bepaald door de situatie op de woningmarkt op dat moment. Een woning kan dus op datum X zomaar duizenden euro’s meer of minder waard zijn dan bijvoorbeeld 4 maanden daarvoor. Kijk ook goed naar de staat van de verkochte woningen en de locatie. Is jouw woning bijvoorbeeld kleiner of minder goed onderhouden, dan zal jouw woning minder waard zijn. Maar is jouw woning groter of juist veel beter onderhouden, dan zal jouw woning meer waard zijn en de WOZ-waarde dus ook hoger liggen.

WOZ waarde van je woning - Slak met huisje op een berg geldmunten
Woning speelgoed met muntjes en briefgeld - waarde van een woning

WOZ Taxatierapport

Om de WOZ-waarde van je woning te bepalen wordt er een taxatie uitgevoerd. Hiervan is een taxatierapport gemaakt dat je in de meeste gevallen kan inzien via mijn.overheid.nl inzien. Wanneer dit niet het geval is staat er op het document van jouw WOZ-waarde hoe je het taxatieverslag kunt inzien. Als je het taxatierapport bekijkt kan je controleren of de kenmerken van jouw woning kloppen met de WOZ-waarde die daaruit voort is gekomen.

Verkoopprijzen opvragen bij het Kadaster

Als je de WOZ-waarde van jouw huis wil vergelijken met de verkoopprijzen van andere huizen, kan je bij het Kadaster de koopsommen van andere woningen opvragen. Je moet dan wel een klein bedrag betalen, maar je krijgt daarvoor een overzicht met de verkoopprijzen van de afgelopen paar jaar in een gekozen postcodegebied. Kijk voor meer informatie even op kadaster.nl

Overleg met je gemeente

Heb je na het checken van je WOZ-waarde bij het WOZ-waardeloket en in je taxatieverslag nog steeds het idee dat de WOZ-waarde niet klopt? Neem dan gerust even contact op met jouw gemeente. Zij kunnen je uitleg geven bij de opgegeven waarde. Geef dan ook aan waarom jij denkt dat de WOZ-waarde niet klopt. Als blijkt dat er toch een fout is gemaakt kan je gemeente er snel voor zorgen dat de WOZ-waarde gecorrigeerd wordt.

Kijk voor jouw gemeente bij:

Bezwaar maken

Als je na het doorlopen van bovenstaande stappen nog het idee hebt dat je WOZ-waarde niet klopt, dan kan je bezwaar maken. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet; bezwaar maken kan namelijk schriftelijk (vaak ook digitaal) binnen 6 weken nadat je de WOZ-beschikking hebt ontvangen. Bezwaar maken kan vaak eenvoudig; op het document waarmee je de WOZ-waarde van je woning ontving staat hoe je dat in jouw gemeente kan doen.

Van ’t Riet De-Makelaar – Hoorn

Lepelaar 6

Van ’t Riet De-Makelaar – Heerhugowaard

Gildestraat 1