Nieuw jaar, nieuwe WOZ-waarde
Het nieuwe jaar is begonnen, tijd voor een nieuwe WOZ-waarde! Ieder jaar ontvangen huiseigenaren in het begin van het jaar de WOZ-waarde van hun woning. Maar hoe wordt dit eigenlijk vastgelegd? En wat wordt ermee gedaan? Van ’t Riet De-Makelaar legt het je uit!
Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?
De WOZ-waarde, de Waardering van Onroerende Zaken, van je woning wordt ieder jaar conform de Wet WOZ door je gemeente bepaald door middel van een taxatie. Hierbij wordt er gekeken wat de woning op zou brengen als deze verkocht zou worden op 1 januari van het jaar ervoor. De WOZ-waarde van je woning in 2024 wordt dus bepaald door de waarde van de woning rond 1 januari 2023. Dit is de waardepeildatum.
WOZ-waarde taxatie
Om de WOZ-waarde van je woning vast te stellen kijkt een taxateur naar de grond waar je huis op staat en naar het gebouw zelf. Denk bijvoorbeeld aan het oppervlak, maar ook het bouwjaar, de staat en eventuele bijgebouwen. De taxateur in kwestie bezoekt 1 of een aantal vergelijkbare panden die rond de waardepeildatum zijn verkocht. Soms worden woningen door een steekproef geselecteerd.
Daarna gebruikt de taxateur een speciaal computermodel om de waarde van alle overige panden te bepalen. Hierbij wordt rekening gehouden met eventuele verschillen, zoals een andere ligging van het pand of meer of minder woonoppervlak. Zaken als eventuele erfpacht of hypotheekhoogte blijven buiten beschouwing.
Waar wordt de WOZ-waarde voor gebruikt?
De WOZ-waarde van je woning wordt gebruikt als basis voor enkele belastingen en heffingen die je moet betalen. Voor mensen die in een huishuis wonen wordt de WOZ-waarde ook gebruikt om de hoogte van de huur te bepalen.
Gebruik WOZ-waarde voor belastingen
De WOZ-waarde wordt onder andere gebruikt voor de volgende belastingen en heffingen:
- Je gemeente gebruikt de WOZ-waarde om de OZB (onroerendezaakbelasting) vast te stellen. Soms wordt ook de rioolheffing hierop gebaseerd.
- De Waterschappen gebruiken de WOZ-waarde als basis voor waterschapsbelasting. Denk hierbij aan zuiveringsheffing (schoonmaken van afvalwater), watersysteemheffing (onderhoud duinen, dijken, sluizen etc.) en eventueel verontreinigingsheffing en wegenheffing.
- De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting (het eigenwoningforfait). Daarnaast wordt de WOZ-waarde ook gebruikt voor het berekenen van eventuele vennootschapsbelasting, schenkbelasting, erfbelasting en verhuurderheffing.
WOZ-waarde voor huurwoning
Voor een deel wordt de maximale huur voor een huurwoning bepaalt door de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt meegenomen in de berekening van het aantal punten voor een huurwoning, naast de oppervlakte en voorzieningen in de woning.