
Eerste Hulp Bij Bezichtigingen
Het zoeken naar een nieuwe woning is een lastige en vaak spannende onderneming. In de meeste gevallen begint het met een speurtocht langs alle beschikbare woningen; huizen waar je door je makelaar op gewezen wordt, die je zelf online ziet of waar je een bord in de tuin zag staan toen je er toevallig langs reed. Van al die beschikbare woningen zijn er meestal maar een paar die echt in de smaak vallen; de juiste inhoud, de juiste locatie, de juiste prijscategorie. Kortom, de moeite waard om eens in het echt te gaan bekijken. Maar hoe pak je zo’n bezichtiging aan? En hoe zorg je ervoor dat je de juiste antwoorden op jouw vragen krijgt? Van ’t Riet De-Makelaar helpt je verder!
1. Check de buurt
Kijk niet alleen naar de woning die je gaat bezichtigen, maar ook naar de buurt waar deze in staat. Rij of wandel, het liefst voor je een bezichtiging inplant, even door de buurt. Kijk goed hoe druk de straten en wegen zijn (en wat je daarvan vindt), bekijk de andere huizen in de straat en controleer welke voorzieningen er in de buurt zijn. Scholen, supermarkten, sportscholen, parken, parkeerplaatsen; check of alles wat voor jou belangrijk is ook echt in de buurt te vinden is. Rij ook eens in de avond door de buurt. Hoe is de sfeer dan? Zijn er nog parkeerplekken over of staan de auto’s rijen dik op de stoep?
Bevalt de buurt je en ben je na de woningbezichtiging nog steeds enthousiast? Ga dan ook eens een praatje maken met mensen in de buurt. Hoe bevalt het hen om daar te wonen? Hoe zijn de mensen in de buurt? Onderzoek ook welke plannen er bij de gemeente liggen voor deze buurt.
2. Check het energielabel
Tegenwoordig moet elke woning die verkocht wordt een energielabel hebben. Maar een energielabel is niet alleen verplicht, het is ook een handige tool die kopers meer inzicht geeft in de duurzaamheid (en waarde) van een woning. Hoe duurzamer de woning, hoe meer de woning waard is en hoe lager je energierekening wordt als je daar woont. Is er nog niet veel verduurzaamd? Dan kan je overwegen om die kosten meteen mee te financieren in je hypotheek; vaak kun je namelijk een hogere hypotheek krijgen als je energiebesparende maatregelen neemt. Bij een zuinig energielabel is het ook mogelijk om meer te lenen. Vraag ernaar bij je hypotheekadviseur.
3. Maak een checklist
Wanneer je een woning gaat bezichtigen is er een hoop waar je op moet letten. Zonde als je in alle drukte dan net vergeet te kijken naar dingen die voor jou belangrijk kunnen zijn. Daarom is het slim om de vragen waar je in ieder geval antwoord op wilt hebben even op papier te zetten. Je kan hierbij onderscheid maken tussen vragen die je bij elke bezichtiging wilt vragen (zodat je woningen ook goed onderling kunt vergelijken) en vragen die specifiek voor die ene woning gelden.
Je kan (een deel van) de checklist ook gebruiken voor je een afspraak voor een bezichtiging maakt. Zo weet je zeker dat je geen tijd hoeft te verdoen aan woningen die toch niet helemaal aan je wensen voldoen.
4. Onderzoek de staat van de woning
Als leek is het lastig om de staat van een woning in te schatten, maar er zijn wel dingen waar iedereen op kan letten tijdens een bezichtiging. Denk bijvoorbeeld aan vocht tussen een raam, de staat van het schilderwerk (kozijnen, deuren, schutting) of vocht in de kruipruimte. Check daarnaast ook even hoe oud de apparaten in de woning zijn (die achterblijven) en vraag aan de verkoper / verkopend makelaar of er nog gebreken zijn in de woning en of er ooit lekkage is geweest.
Heb je na de bezichtiging serieuze interesse in het kopen van de woning? Overweeg dan ook een bouwtechnische keuring uit te laten voeren zodat je zeker weet wat de staat van de woning is.
5. Maak zelf foto’s
Tijdens een rondleiding zijn er een hoop dingen waar je op moet letten. Om het voor jezelf wat makkelijker te maken kan je tijdens de bezichtiging, als de verkoper het goed vindt, ook foto’s maken voor eigen gebruik. Op die manier kan je thuis alles nog even rustig nakijken. Wees daarnaast niet bang om vragen te stellen tijdens de rondleiding.
Hulp van een aankoopmakelaar
Bij het kopen van een woning komen er een hoop zaken om de hoek kijken waar je in het dagelijks leven eigenlijk weinig bij stil staat. Logisch dus dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is het verstandig om je bij het kopen van een huis te laten helpen door iemand die er verstand van heeft en die niet emotioneel bij de aankoop betrokken is. Iemand die precies weet waar deze en andere informatie gevonden kan worden en die je helpt om tijdens de koop JOUW belangen voorop te stellen. De deskundige NVM-aankoopmakelaars van Van ’t Riet De-Makelaar hebben veel ervaring met het aankopen van woningen. We helpen je dan ook graag bij het vinden en kopen van je volgende woning.