
Wat staat er in een koopovereenkomst?
Hoera! Je woning is verkocht onder voorbehoud en jij en de koper(s) hebben een mondelingen overeenkomst. Om de verkoop officieel te maken moet nu de koopovereenkomst worden getekend. Maar wat hoort er in zo’n overeenkomst te staan? In dit artikel vertellen we je alles over de inhoud van een koopovereenkomst tussen consumenten. Een koopovereenkomst met een zakelijke partij kan hiervan afwijken.
De standaard koopovereenkomst
De koopovereenkomst, ook wel de koopakte of het koopcontract genoemd, is het officiële document waarin schriftelijk de afspraken rond de verkoop van je woning zijn vastgelegd. Op deze manier weten koper en verkoper zeker dat de afspraken die bij de koop samen zijn gemaakt ook worden nagekomen. De koopovereenkomst moet schriftelijk worden ondertekend om de verkoop officieel te maken; alleen een mondelinge overeenkomst is bij het verkopen van een woning niet voldoende.
In de koopovereenkomst staan standaard de volgende dingen:
- Jouw (of jullie) gegevens (zoals naam, adres, geboortedatum)
- De gegevens van de koper(s) (zoals naam, adres, geboortedatum)
- De betreffende woning (adres, kadastrale gegevens, erfpacht indien van toepassing)
- De verkoopprijs van de woning
- De datum van overdracht. Dit is de datum waarop de koper de sleutels krijgt en officieel eigenaar is van de woning.
- Welke notaris de overdracht verwerkt en welke kosten hierbij horen (overdrachtsbelasting, notariskosten). De koper kiest de notaris.
- De waarborgsom en de datum waarvoor de koper deze moet betalen aan de notaris. Een waarborgsom is meestal 10% van de verkoopprijs en geeft de verkoper zekerheid dat de koop doorgaat. Gaat de verkoop toch niet door omdat je koper bijvoorbeeld de hypotheek niet rond krijgt, dan mag je als verkoper (onder bepaalde voorwaarden) de waarborgsom opeisen.
- Ontbindende voorwaarden. Samen met de koper kan je afspraken maken over voorwaarden die ertoe kunnen leiden dat de koper de koop alsnog kan ontbinden. Bijvoorbeeld wanneer de koper financiering niet rond krijgt.
- Tot slot kun je in de koopovereenkomst vastleggen in hoeverre je bekend bent gebreken of andere belangrijke zaken of eigenschappen, zoals bodemverontreiniging of de aanwezigheid van asbest.
Lijst van Zaken
Bij de koopovereenkomst hoort ook de Lijst van Zaken. Op deze lijst geeft de verkoper aan welke spullen er worden meegenomen en welke spullen achterblijven. Laat je bijvoorbeeld de op maat gemaakte gordijnen achter? Dan geef je dat aan op de lijst.
Bedenktijd en ontbinding
De koper van de woning heeft na het ontvangen van de koopovereenkomst een bedenktijd van 3 dagen. Deze bedenktijd gaat in op de dag nadat de koper een (door beide partijen) getekende koopovereenkomst heeft ontvangen, om 00.00 uur. Tijdens deze bedenktijd kan de koper de koopovereenkomst nog ontbinden, daarna kan dit alleen nog als de koper de financiering (aantoonbaar) niet rond krijgt.
De bedenktijd mag niet eindigen in het weekend of op een feestdag. Mocht dat wel zo uitkomen, dan wordt de bedenktijd verlengt tot en met de eerstvolgende ‘normale’ werkdag. Ook moeten minimaal twee van de drie dagen niet in het weekend of op een feestdag vallen.
Extra clausules
Naast de standaard stukken in de koopovereenkomst kunnen er extra clausules (schriftelijke afspraken) worden opgenomen. Veel voorkomende extra clausules zijn de ouderdomsclausule, de niet-zelfbewoningsclausule en de asbestclausule.
Ouderdomsclausule
Bij woningen die al wat ouder zijn wordt er bij de verkoop wel eens gebruik gemaakt van een ouderdomsclausule. Deze clausule informeert de koper op het feit dat de woning ouder is en dat de bouwkwaliteit daardoor lager ligt dan bij nieuwe(re) woningen.
Met een ouderdomsclausule wordt de aansprakelijkheid voor de verkoper bij gebreken als gevolg van ouderdom van de woning beperkt of uitgesloten. Het gaat hierbij om gebreken die niet bij de verkoper bekend waren ten tijde van de verkoop. Als koper is het daarom extra belangrijk dat je de woning in dit soort gevallen uitgebreid nakijkt (en door een expert na laat kijken) voor je de woning koopt.
Niet-zelfbewoningsclausule
Soms worden woningen verkocht door mensen die er zelf niet in gewoond hebben, bijvoorbeeld als de eigenlijke eigenaar is overleden. De verkoper kent de woning daardoor niet en is daardoor niet op de hoogte van gebreken of bijzondere eigenschappen, waardoor de verkoper hier geen informatie over kan geven aan de koper. De risico’s voor dergelijke gebreken worden via deze clausule daarom bij de koper gelegd. Als koper is het daarom extra belangrijk dat je de woning in dit soort gevallen uitgebreid nakijkt (en door een expert na laat kijken) voor je de woning koopt.
Asbestclausule
In de asbestclausule wordt omschreven of er, voor zover bij de verkoper bekend, asbest in de woning aanwezig is of niet. Wanneer er wel asbest aanwezig is in de woning wordt hier ook vermeld wie verantwoordelijk is voor de verwijdering hiervan en tegen welke kosten.
Koopcontract via aankoopmakelaar
Ben je van plan om zelf een woning te kopen en kan je wel wat hulp gebruiken bij, onder andere, het controleren van de koopovereenkomst? Schakel dan een deskundige aankoopmakelaar in. Een aankoopmakelaar helpt je niet alleen bij het vinden van een nieuwe woning en het onderhandelen over de prijs; ook het controleren van de koopovereenkomst en het beschermen van jouw belangen in die overeenkomst wordt door een aankoopmakelaar gedaan. De deskundige aankoopmakelaars van Van ’t Riet De-Makelaar hebben hier ook jarenlange ervaring mee. Bel ons gerust voor een afspraak of een vrijblijvend gesprek.